MFF w Berlinie 2018: Kino Kulinarne
Masato jest młodym kucharzem specjalizującym się w zupie ramen. Po nagłej śmierci swojego oschłego ojca, chłopak pakuje walizkę i przeprowadza się z japońskiego Takasaki do Singapuru, gdzie ma nadzieję odkryć tajemnicę związku swoich rodziców. Bohater ma przy sobie czerwony notatnik – pełen refleksji i starych zdjęć – pozostawiony przez swoją singapurską matkę, która zmarła, gdy Masato miał zaledwie dziesięć lat. W Singapurze kucharz poznaje Miki, japońską blogerkę i samotną matkę, która pomaga mu odnaleźć wuja ze strony matki, właściciela restauracji Bak Kut Teh. Przy okazji Masato odkrywa, że jego babka wciąż żyje i posiada klucz do tyleż romantycznej, co burzliwej historii miłosnej rodziców chłopaka. Masato wraz z babcią spróbują wzajemnie wyleczyć swoje skołatane dusze w kuchni, gdzie wspólnie przygotowywane posiłki staną się czymś więcej niż sumą składników.
| A young man who is curious about his deceased parents' past takes a food journey to Singapore where he uncovers more than just delicious meals.
Pokaz w ramach: Letnie Tanie Kinobranie 2019, tydzień 1: Filmy, które cię odprężą
Wcześniej w ramach: Wiosna Filmów 2018
ZWIASTUN: