kpb

NOMA: MY PERFECT STORM - krakowska premiera

NOMA: MY PERFECT STORM (re. Pierre Deschamps)
krakowska premiera w Kinie Pod Baranami

sobota, 25 lutego 2017, godz. 18.00

(for English version click HERE)

 


fot. Pierre Deschamps

 

FILMS for FOOD, dystrybutor filmu Noma: My Perfect Storm oraz Najedzeni Fest i Kino Pod Baranami zapraszaj na krakowsk premier filmu poczon z dyskusj oraz kolacj inspirowan kuchni nordyck.

 

Noma: My Perfect Storm to dokumentalny film Pierre’a Deschampsa przedstawiajcy sylwetk René Redzepiego, szefa kuchni w legendarnej kopenhaskiej restauracji Noma. Smakosze z caego wiata przyjedaj do Kopenhagi, eby w wyrónionej dwiema gwiazdkami Michelin restauracji spróbowa da jednego z najsynniejszych wspóczesnych szefów kuchni, który zrewolucjonizowa kuchni nordyck.

 


René Redzepi (fot. Peter Brinch)

 

Po seansie w Kinie Pod Baranami odbdzie si dyskusja inspirowana filmem. Krakowskiej premierze towarzyszy bdzie równie kolacja w Albertina Restaurant & Wine (ul. Dominikaska 3).

 

FILMS for FOOD to inicjatywa, która czy wiat sztuki filmowej z kulinariami. Udostpnia polskiej publicznoci najlepsze filmy dokumentalne o tematyce zwizanej z jedzeniem. Pokazom filmowym towarzysz spotkania z ekspertami, dziennikarzami, producentami ywnoci i kucharzami. Projekcje i dyskusje uzupeniaj wydarzenia specjalne: degustacje, pokazy kulinarne, warsztaty itp.

 

BILETY:

Pokaz filmu Noma. My Perfect Storm: 23 z
* Bilety dostpne w kasie Kina oraz online.

Kolacja: 150 z
* Bilety na kolacj dostpne w restauracji Albertina Restaurant & Wine.
Rezerwacje: albertina@albertinarestaurant.pl; tel. +48 12 333 41 10.

 

O FILMIE:

NOMA: MY PERFECT STORM | NOMA. MY PERFECT STORM
re. Pierre Deschamps, Wielka Brytania 2015, 95’


fot. Pierre Deschamps

Do Nomy, która mieci si w starej dzielnicy Kopenhagi, w magazynach dawnej floty handlowej Danii, pielgrzymuj krytycy, eksperci kulinarni, restauratorzy i smakosze z najbardziej odlegych zaktków wiata. Przyjedaj by pozna kunszt jednego z najbardziej znanych i cenionych wspóczesnych szefów kuchni. Wizjonera, którego nowatorskie podejcie do lokalnych tradycji kulinarnych i rodzimych produktów zrewolucjonizowao kuchni skandynawsk. 
Noma, wyróniona dwiema gwiazdkami Michelin, czterokrotnie zwyciaa w prestiowym rankingu The San Pellegrino World’s 50 Best Restaurants. Po ponad dekadzie sukcesów jej twórca szykuje si do otwarcia nowego miejsca i podróuje po wiecie rezydujc w restauracjach w Tokio, Sydney - a niedugo równie w Meksyku.

 

REYSER O FILMIE:

Chciaem opowiedzie histori czowieka, który yje zgodnie z duchem naszych czasów - wiadomy swoich uczu i pragnie nieustajco si rozwija (…). Histori syna emigrantów, który czerpie z rónic midzy ludmi, silnych relacji z nimi, w których jest miejsce zarówno na rado jak i smutek czy zranienia. Interesowao mnie jak ten mody czowiek, wci troch zaskoczony faktem, e kto chce zrobi o nim film, zupenie ignoruje lub bawi si swoj pozycj kucharza-celebryty, gotowania nie traktuje jako sztuki a kucharzy nie myli z artystami.
Pierre Deschamps, reyser

 

ZWIASTUN:

 

PARTNERZY:

      

 

Bookmark and Share

archiwum