Kinobranie w ogrodzie Muzeum Manggha: Bulion i inne namiętności
Ogród Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha
ul. Konopnickiej 26

Bulion i inne namiętności łączy romans z poetyckim slow cinema. Opowieść o wieloletniej relacji utalentowanej kucharki (Juliette Binoche) i znanego smakosza (Benoît Magimel) to prawdziwa uczta dla zmysłów.
Marcin Grudziąż z “Pełnej Sali” pisze, że zjawienie się w kinie bez uprzedniego posiłku może zakrawać na torturę. Ile wszak można patrzeć na perfekcyjnie wypieczone mięsa, doskonałe, niebanalne desery czy słuchać dyskusji o najlepszych parowaniach win do posiłków, samemu nie mogąc spróbować żadnej z potraw? Tak smakowitego filmu nie było w kinach od czasów Uczty Babette!
Pokazy plenerowe w ogrodzie przy Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha (ul. Marii Konopnickiej 26) odbywają się dwa razy w tygodniu przez całe Letnie Tanie Kinobranie. Przed i w trakcie seansu do dyspozycji widzów jest stanowisko muzealnej kawiarni Café Manggha.
Sześć obejrzanych filmów to jeden bilet gratis.
Z kuponem Zbieraj KINO - zniżki u partnerów Kinobrania.
Miejsca nienumerowane.
Bilety dostępne w kasach Kina i online.
O FILMIE:
(Trần Anh Hùng) FR 2023, 135’

MFF w Cannes 2023: Nagroda dla Najlepszego Reżysera
MFF w San Sebastian 2023: Najlepszy film w sekcji Culinary Zinema
Cezary 2024 - nominacje: Najlepsze kostiumy, Najlepsza scenografia
Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje. Reżyser Trần Anh Hùng, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme'a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim slow cinema. Za oprawę kulinarną Bulionu i inne namiętności odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni. Od czasów Uczty Babette nie było w kinach tak smakowitego filmu.
ORGANIZATOR:
Kino Pod Baranami
PARTNERZY:
Akademia Sztuk Pięknych im. Jana Matejki w Krakowie
Muzeum Sztuki i Techniki Japońskiej Manggha
Stowarzyszenie Kin Studyjnych
Europa Cinemas
PATRONI:
Radio Trójka
Radio Kraków
Wyborcza.pl
Krakow.pl
Kraków Culture Karnet
Typowy Jędrzej - student filmoznawstwa
Pełna Sala
Czasopismo Ekrany
DESIGN
BLEKA


