kpb

Uczta - weekendowe pokazy specjalne

UCZTA (FOODIES)
- weekendowe pokazy specjalne
piątek - niedziela, 12-14 grudnia 2014, godz. 17.15



Kino Pod Baranami zaprasza na weekendowe pokazy specjalne dokumentu Uczta. Film opowiada o ludziach zwanych “foodies”, czyli maniakalnych smakoszach, dla których smak jest wartością nadrzędną. Seanse odbędą się w dniach 12-14 grudnia, o godzinie 17.00.

Uczta zabiera widza w świat rozmaitych smaków. Wraz z twórcami filmu śledzimy grupę niezwykle bogatych “foodies”, którzy objeżdżają cały świat w poszukiwaniu najlepszych restauracji i najbardziej wykwintnych lub ekstrawaganckich dań. Jeśli film smakowałby tak jak wygląda, to w tym wypadku byłaby to niezwykła uczta!

Weź udział w weekendowych pokazach filmu UCZTA i wygraj voucher na kolację w Trattoria Soprano (św. Anny 7) .

Na odwrocie swojego biletu należy wpisz imię i nazwisko wraz z e-mailem lub numerem telefonu. Tak wypełniony bilet wrzuć do pudełka, które będzie umiejscowione obok Sali Białej.



BILETY:
20 zł
(normalny)
14 zł (ulgowy)
12 zł (senior)


O FILMIE:

UCZTA
| FOODIES
reż. Thomas Jackson/Charlotte Landelius/Henrik Stockare, Szwecja 2014, 94’

Są smaki warte każdych pieniędzy... Uczta to smakowity dokument o najlepszych restauracjach świata i tych, którzy je odwiedzają, aby za każdym razem doświadczyć prawdziwej uczty dla podniebienia.

Witamy w świecie “foodies” - maniaków dobrej kuchni i najbardziej wpływowych ludzi w kulinarnym biznesie. Ich pasją jest jedzenie, a misją - jadanie w najlepszych restauracjach świata. Grupa blogerów kulinarnych, uroczych i szalonych smakoszy, pokaże nam smak luksusu i świat wielkiej kuchni...


REŻYSERZY O FILMIE:
Chcieliśmy stworzyć portret ekstremalnej klasy wyższej zglobalizowanego społeczeństwa. Opowiedzieć o tych, których nie powstrzymują żadne ekonomiczne granice, którzy bez wahania wsiadają w prywatny samolot, żeby na drugiej półkuli zjeść posiłek złożony z lokalnych, organicznych warzyw. Ten film daje widzowi dostęp do świata, który dla większości pozostaje zamknięty: najwyższej klasy światowej gastronomii. Podążamy za piątką bohaterów, największych gwiazd środowiska Foodies, szukających najbardziej ekskluzywnych, nowych dań. Dzięki nim i ich reputacji zyskaliśmy dostęp do najwybitniejszych szefów kuchni i restauracji, do których nigdy wcześniej nie zaglądała kamera.


BOHATEROWIE FILMU:

Luxeat / Aiste Miseviciute

30 lat, była supermodelka. Kulinarna podróżniczka posiadająca wierne grono fanów. Dorastała w litewskim Kownie w czasach, gdy zrobienie zakupów spożywczych było codziennym wyzwaniem. Pamięta długie kolejki do sklepów i radość, kiedy pojawiła się plotka o nadchodzącej dostawie bananów. Dziś żyje całkiem innym życiem. Podróżuje między luksusowymi apartamentami w Londynie i Paryżu, jej agencja fotograficzna realizuje zlecenia na całym świecie. Aiste próbuje wszystkiego, ale nie tknie drobiu, ponieważ ma lęk przed ptakami. Nienawidzi w kuchni teatru i tworzenia spektaklu
z gotowania, niedawno skrytykowała z tego powodu uznaną kopenhaską restaurację Relae.

Chudy Bib / Perm Paitayawat

Taj studiujący Szekspira w Londynie. Wschodząca gwiazda środowiska kulinarnego. Syn właścicieli firmy złotniczej spod Bangkoku i dziedzic ich fortuny. Ma mieszane, chińsko-tajskie korzenie. Towarzyszymy mu w podróży do znajdującej się w szwedzkim Jämtland restauracji Fäviken [jedna z dziesięciu najlepszych na świecie według rankingu Zagat]. Ma obsesję na punkcie znajdowania nowych składników i kombinacji smakowych.

Andy Hayler

Legenda środowiska foodies, mieszka w Londynie. Komputerowiec, autor innowacyjnego oprogramowania dla firmy Shell, niegdyś właściciel własnej, odnoszącej sukcesy firmy. Za czasów pracy na kierowniczym stanowisku podróżował po całym świecie, jadając w najdroższych restauracjach. Kiedy sprzedał firmę, postanowił każdego dnia próbować czegoś nowego. Towarzyszymy mu w podróży do Flocon de Sel, położonej w dalekiej alpejskiej wiosce restauracji, sto-ósmym miejscu z trzema gwiazdkami Michelina jakie odwiedza w 2012 roku.

Katie Keiko

Młoda kobieta z Hong Kongu. Nowa twarz w środowisku. Katie opowie, skąd bierze się chęć przynależenia do kulinarnego światka i pisania o nim.

Steven Plotnicki

Prowadzi stronę ”Opinionated about dining”. Niegdyś szycha w wydawnictwie płytowym, odpowiedzialny za pierwsze sukcesy RUN DMC, Roba Base'a, DJów EZ-Rock i Quik. Otwarcie krytykuje innych blogerów kulinarnych za brak wysublimowania i profesjonalizmu. Z tego powodu nie cieszy się w środowisku popularnością.


ZWIASTUN:

Bookmark and Share

archiwum